Τρίτη 5 Απριλίου 2011


ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
                                   
Βερολίνο. Μετά τον φοβερό συνδυασμό φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών στην Ιαπωνία ένα τεράστιο κίνημα ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια ξαναβγήκε στους δρόμους 4οο κωμοπόλεων και πόλεων της Γερμανίας. Η διαμαρτυρία στρέφεται ενάντια  στην υποκριτική στάση της Γερμανικής κυβέρνησης  και απαιτεί την άμεση λήψη σχετικών μέτρων.
Η απόφαση της κυβέρνησης για προσωρινό «μορατόριο» τριών μηνών, στα παλιά πυρηνικά εργοστάσια,  εξόργισε τους διαδηλωτές που πιστέουν οτι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό. «Η Μέρκελ δεν φοβάται τη ραδιενέργεια αλλά τις εκλογές» έγραφε ένα πανό.  Πράγματι το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία είναι πολύ αρνητικό και το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί ένα κεντρικό ζήτημα που θα καθορίσει την έκβαση των εκλογών και την τύχη της κυβέρνησης.
Στις διαδηλώσεις, σ’αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα για το ίδιο θέμα,  πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες γερμανών πολιτών με τη συμμετοχή πολιτικών της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και πρωτοβουλιών πολιτών ενάντια στα πυρηνικά. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και η οργή των πολιτών έκδηλη.
Το μήνυμα είναι σαφές. Η απόφαση της κας Μέρκελ για προσωρινή διακοπή λειτουργίας των παλιών αντιδραστήρων δεν καθησύχασε κανέναν. Οι πολιτες απαιτούν, σε πρώτη φάση, την οριστική διακοπή λειτουργίας των επτά παλαιότερων ατομικών εργοστασίων και του αντιδραστήρα Κρύμελ που παρουσίαζει συχνά βλάβες.
Οπως διαπιστώνουν παρατηρητές «ποτέ στην ιστορία των αντιπυρηνικού κινήματος δεν έγιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσες και τόσο πολυπληθείς διαδηλώσεις», που συνεχίζονται σ’όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, ενώ έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, με αφορμή την 25 επέτειο της καταστροφής στο Τσερνομπιλ, μαζικές διαδηλώσεις σε 13 ατομικά εργοστάσια.
Το αντιπυρηνικό κίνημα της Ευρώπης, και όχι μόνο, πoλλά θα είχε να διδαχτεί απο τους γερμανούς ενεργούς πολίτες που δείχνουν, εδώ καί χρόνια, αξιοθαύμαστη ευαισθησία, ετοιμότητα και  αγωνιστικότητα .

Πεκίνο. Μας έρχονται και κάποια καλά νέα απο την Ανατολή ! Η Κίνα αποφάσισε να περάσει σε μια «πράσινη επίθεση», που θα αυξάνεται κατά 7% το χρόνο. Χιλιάδες ανεμογεννήτριες, μαζική ανέγερση υδροηλεκτρικών εργοστασίων προβλέπει το πρόγραμμμά της για να γίνει η οικονομία της πιό «οικολογική» και αποτελεσματική. H Κίνα η δεύτερη στον κόσμο οικονομία, ανήκει, μαζί με τις ΗΠΑ, στους μεγαλύτερους εισαγωγείς και καταναλωτές ενέργειας.
Το νέο πενταετές ενεργειακό πρόγραμμα προβλέπει το «πρασίνισμα» της σημερινής απαρχαιομένης, ρυπογόνου και ενεργοβόρου βιομηχανίας. Το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας, σ’αντίθεση με παλαιότερες πρακτικές της σχεδιασμένης οικονομίας, δεν δίνει συγκεκριμένα λεπτομερή σχέδια παραγωγής αλλά μόνο τις κατευθυντήριες γραμμές  και τις στρατηγικές αποφάσεις του μέλλοντος.
Η οικονομία θα πρέπει να διατηρήσει μιαν αύξηση γύρω στο 7% για να αποφευχθεί η «υπερθέρμανση» της οικονομίας. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50% για να φτάσει τα 5.400 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως τα ενεργειακά πράσινα σχέδια της Κίνας αποτελούν ένα φιλόδοξο σχέδιο. Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων πρόκειται να μετακινηθούν απο την ύπαιθρο στις πόλεις. Οι πόλεις όπως είναι γνωστό καταναλώνουν περισσότερη θέρμανση και  νερό από ότι τα χωριά.
Δυστυχώς όμως και στο  μέλλον οι  ανάγκες για ενέργεια θα καλυφθούν απο την άφθονες ποσότητες άνθρακα, που φθάνουν  σήμερα τα 70%. Ταυτόχρονα η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί απο 4% του ενεργειακού μείγματος  στα 8%. Παράλληλα θα αυξηθεί  το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ατομικής ενέργειας απο 8,3% στα 11,4% μέχρι το 2015 και τελικά προβλέπεται να φτάσει τα 15% μέχρι το 2020. Η κινεζικη κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τα επομενα χρόνια την επέκταση των υδροηλεκτρικών σταθμών ώστε να φτάσουν σε πρόσθετη ενεργειακή απόδοση 120 γιγαβάτ. Νέα πυρηνικά εργοστάσια θα προσθέσουν 40 γιγαβάτ, ανενογεννήτριες 70  και φωτοβολταϊκά 5 γιγαβάτ. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να επενδυθούν στον ενεργειακό τομές  578 δις. ευρώ απο τα οποία τα 55δις. θα δοθούν για την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς ενέργειας.
Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας απομένουν πολύ λίγα περιθώρια αφου το επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας των επιχειρήσεων πλησιάζει τα διεθνή επίπεδα. Κάποιοι υπάλληλοι στην επαρχία έφτασαν στο σημείο να διακόψουν την παροχή ενέργειας, ακόμη και σε νοσοκομεία, για να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης που είχαν αποφασιστεί...Ολα δείχνουν οτι η Κίνα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40- 45 %, μέχρι το 2020, κατα μονάδα ακαθοριστου εθνικού προϊόντος. Παρόλα αυτά σε απόλυτους αριθμούς οι εκπομπές αερίων που επηρεάζουν το κλίμα θα αυξηθούν τελικά, λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Ολα δείχνουν οτι οι αγώνες και οι προσπάθειες για εξασφάλιση  ενεργειακών πηγών  σ’όλοκληρο τον πλανήτη θα εξακολουθήσει για καιρό να συνεχίζεται με ειρηνικούς και συχνά πολεμικούς τρόπους...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου