Τελικά τι έγινε στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής ;
Στο Ντέρμπαν έγινε απο τις 28/11 ως τις 9/12/ 2011, η 17η Δάσκεψη του Ο.Η.Ε. για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής .
Οσοι γνωρίζουν την σπουδαιότητα του θέματος περίμεναν με διακαιολογημένη ανησυχία τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, αφου ο χρόνος πιέζει. Οπως είναι γνωστό μέχρι το τέλος του 2012 εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις του Πρρωτοκόλλου του Κυότο. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση ολόκληρο το σύστημα προστασίας του κλίματος κινδυνεύει με κατάρρευση.
Πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC) προειδοποιεί για αυξηση των «ακραίων καιρικών φαινομένων», με ισχυρές, σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, βροχοπτώσεις, ξηρασία, και πλημμύρες. `Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν τόσο πολύ, όσο ποτέ άλλοτε, φτάνοντας σε ύψη ρεκόρ.
Παρόλα αυτά κποιοι ισχυρίζονται οτι η ανθρωπότητα διαθέτει τις λύσεις για την αποτροπή μιας κλιματικής αποσταθεροποίησης. Αρκεί να περάσουμε σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλαγή καυσίμων, δημόσιες συγκοινωνές και μεταφορές και αλλαγες στη γεωργία, που θα μπορούσαν να συμβαλλλουν ώστε να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω απο τους 2 βαθμούς κελσίου. Μέχρι το 2020 θα ήταν δυνατόν να σταθεροποιηθούν οι εκπομπές σε τέτοιο επίπεδο ώστε να διαθέτουμε ένα σημάδι αισιδοξιας και μια ανάλογη ενίσχυση των δράσεων προς τη σωστή κατεύθυνση...
Ομως οι ελπίδες για κάτι τέτοιο ειναι περιορισμένες. Μια δεσμευτική, διαφανής και ελέγξιμη, διεθνής συμφωνία, δεν επιτεύχθηκε για άλλη μια φορά. Στη νέα διάσκεψη του ΟΗΕ.. Αυτό που έγινε είναι μια παράταση , για έξη ακόμη χρόνια ( ως το 2017) των δεσμεύσεων του Κυότο, με την ελπίδα, μέχρι το 2015, να υπάρξει δέσμευση, τόσο των ανεπτυγμένων οικονομικά όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να συνεχίσουν μετά το 2020 την τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνοίας του Κυότο.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι εύκολες, σε εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που περνάει το σύστημα του «υπαρκτού καπιταλισμού», οπότε τα περισσότερα κράτη δεν είναι διατεθειμένα, να διαθέσουν χρήματα για το περιβάλλον..
Η Ευρ. Ενωση δηλώνει διατεθειμένη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, άν κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, που αντιστέκονται.. Το ίδιο ισχύει για την Β. Αμερική και ακολουθεί η Κίνα, που έχει αναλάβει τεράστια προσπάθεια αξοποίησης των δυνατοτήτων των ΑΠΕ.
Ενίσχυση χρειάζεται βέβαια και το «Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα», που έπρεπε να διαθέτει ένα ποσό 100 δις, δολλαρίων, που είχαν υποσχεθει να καταβάλλουν τα κράτη που δεσμεύτηκαν σχετικά στην Κοπεγχάγη, της Δανίας, το 2009.
Απο τέτοιες διασκέψεις και συμφωνίες δεν μπορεί κανείς να περιμένει και πολλά πράγματα..Στο Ντέρμπαν έγινε ένα μεγάλο τουριστικό πανηγύρι,.. που έδωσε δουλειά σε 25.000 ανθρώπους..Η ξενοδοχειακή βιομηχανία του Ντέρμπαν, πρωτεύουσας της Ινδικής Κοινότητας της Ν. Αφρικής, που είναι ευνοημένη με ένα τροπικό κλίμα και διαθέτει 3,5 εκατομ κατοίκους, ενισχύθηκε με 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ....
Στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ έχουμε πάντα να κάνουμε με ενδοσυστημικές προσπάθειες, εμβαλωματικών λύσεων ενος πλανητικού προβλήματος που απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις και μιαν άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση.. Οι διάφοροι διαπραγματευτές σίγουρα γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένος είδους «Πράσινη ανάπτυξη», που να επιτρέπει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ανατροπή του κυρίαρχου ενεργειακού συστήματος, επιτρέποντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη... Πολλοί υπευθυνοι ηγέτες κρατών δεν κατανοούν ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εντελώς απαραίτητη για την επιβίωση της οικονομίας τους μακροπρόθεσμα...
Πάντως οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί στα ορυκτά καύσιμα είναι πεπειεισμένοι οτι η κλιματιή αλλαγή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα..Συμφωνούν αναπόφευκτα για το πέρασμα σε έναν πιό «πράσινο» τρόπο οικονομίας..
¨Οσοι σχολούνται σοβαρότερα με τα ζητήματα του περιβ άλλοντος και τη σχέση της ανθρώπινης κοινω ίας με τη φύση, γνωρίζουν, εδώ και χρόνια, οτι η ανθρωπογενής κλιματική α λλαγή οφέιλεται στο κυρίαρχο ποσοτικό αναπτυξιακό μοντέλλο της Δύσης που διατήρησε μια ληστρική σχέση με το φυσικό περιβάλλον.. Η οικονομία έπρεπε συνέχεια να αυξάνεται. υποταγμένη στη κυρίαρχη αναπτυξιακή ιδεολογία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης, που ενδιαφερότανε μόνο για την κυριαρχία του ανθρωπου πάνω στη φύση αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλλότητα, το μέλλον του πλανήτη και των ερχόμενων γενεών...
Σήμερα και στη χώρα μας μια νέα γενιά αριστερών διανοητών και ερευνητών είναι πιο ενημερωμένη και προβληματίζεται σχετικά με τις δυνατότητες οικοδόμησης μιας βιώσιμης κοινωνίας, σε αρμονία με τη φύση και σε απόλυτη ρήξη με το κυρίαρχο, εγκληματικό κεφαλαιοκρατικό σύστημα..Οι σχετικοί προβληματισμοι θα πρέπει να γίνουν κτήμα και της ελληνικής Αριστεράς, που ήταν για χρόνια βυθισμένη στις προκαταλήψεις, την άγνοια και στο ιδεολογήμα του οικονομισμού και την ειδωλολατρία της Επιστήμης και της Τεχνικής...που υποτίθεται οτι θα ήταν σε θέση να λύσει με ένα μαγικό τρόπο όλα τα προβλήματα της Ανθρωπότητας.. Τα θέματα αυτά απαιτούν μεγαλύτερη συζήτηση και ξεκαθάρισμα ώστε να μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ολόκληρο τον Πλανήτη ., που απειλείται...
Ευθύμης Παπαδημηητρίου
Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας Παν/μ/ιου Ιωαννίνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου