Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ (5)





Βερολίνο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο πυρηνικά εργοστάσια, στη Γερμανία,  έλαβε παράταση, το λιγότερο μέχρι το 2036. Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων συμφώνησε, υποκύπτοντας στις πιέσεις του πυρηνικού λόμπυ,  την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.

Τα εγοστάσια θα παραμείνουν συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτρισμού κατά μέσον όρο δώδεκα χρόνια περισσότερο. Τα 17 ατομικά εργοστάσια, ανάλογα με τη χρονολογία κατασκευής τους, θα χωριστούν σε δυό κατηγορίες. Τα παλαιότερα 
θα λειτουργήσουν ακόμη οκτώ χρόνια ενώ τα νεώτερα δέκα τέσσερα.

Ως αντάλλαγμα τα μεγάλα ενεργειακά συγκροτήματα θα πληρώνουν για λίγα χρόνια, 2,3 δις. ευρώ το χρόνο. Αναμένεται επίσης η υπογραφή συμφωνίας για την καταβολή μιας «έκτακτης εισφοράς» για την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης η SPD, οι Πράσιμοι και η Λίνκε κατήγγειλαν την κυβερνητική συμμαχία οτι κάνει λόμπυ προς ώφελος των πυρηνικών εργοστασίων, εγγυόμενη τα υπερκέρδη τους. Εκατοντάδες αντίπαλοι των ατομικής ενέργειας συνόδευσαν τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις  με δυναμικές διαμαρτυρίες. Το προηγούμενο Σάββατο διαδήλωσαν 100.000 ενεργοί πολίτες στο Βερολίνο. Χιλιάδες σημαίες και 1,2 εκατομμύρια αυτοκόλλητα, σφυρίχτρες, τύμπανα και βουβουζέλες, πλημμύρισαν με εκκωφαντικό τρόπο την πόλη. Η μεγάλη αυτή διαδήλωση  αποτέλεσε την έναρκτήρια εκδήλωση για τις επόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο διαδίκτυο, κατά των πυρηνικών εργοστασίων, έχουν ξεπεράσει τις 200.000.


Εκουαντόρ. Απογοήτευση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο Εκουαντόρ η απόφαση του γερμανού υπουργού ανάπτυξης να ακυρώσει την ομόφωνη δέσμευση όλων των γερμανικών κομμάτων, (πλήν των Φιλελευθέρων) για συμμετοχή και χρηματική υποστήριξη ενός πρωτοποριακού προγράμματος οικονομικής βοήθειας 2,7 δις.δολλαρίων  στο Εκουαντόρ, με τον όρο ότι η χώρα αυτή θα απέφευγε τις γαιοτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου στο περίφημο Γιασούνι Εθνικό πάρκο, στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, για την προστάσία της βιοποικιλλότητας στη ζούγκλα και την προστασία του κλίματος. Στις αρχές Αυγούστου 2010 είχαν ολοκληρωθεί οι σκληρές διαπραγματεύσεις  ανάμεσα στην κυβέρνηση του Εκουαντόρ και τους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Τα χρήματα θα δίνονταν με τη μορφή δημόσιων χρεωγράφων,  με διαχείριση του ΟΗΕ, απο τους τόκους των οποίων επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά και μορφωτικά προγράμματα στο Εκουαντόρ. Η απόφαση για τη συμφωνία θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αφού η κυβέρνηση της χώρας δεχόταν ισχυρές πιέσεις απο το πετρελαϊκό λόμπυ .
Η απόφαση του γερμανού υπουργού οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα συνοδεύτηκε απο το επιχείρημα οτι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο και να αρχισουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να ζητάνε συμψηφισμό εσόδων στις προσεχείς διαπραγματεύσεις  για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης υποστηρίζει οτι δεν υπάρχει κανένας άλλος χρηματοδότης, πράγμα που δεν αληθεύει αφού η Χιλή διαβεβαίωσε οτι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Ο γερμανός υπουργός των φιλελευθέρων αποφάσισε να υπαναχωρήσει μετρέποντας το αναπυξιακή πολιτική  της χώρας του σε πεδίο κοντόφθαλμων εθνικών συμφερόντων. Ισως έχει κατα νούν το κινεζικο πράδειγμα κατα το οποίο  οι «αναπτυξιακοί βοηθοί» πηγαίνουν στην Αφρική και προμηθεύονται ανενδοίαστα τους φυσικούς πόρους, χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για την καλή εικόνα τους στους πολιτες των χωρών απο όπου παίρνουν τιςς πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας.


Καναδάς. Ο καναδός Πάτ Μούνευ, βραβευμένος με το εναλλακτικό Νόμπελ, εξέχων ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης της παγκόσμιας πείνας, της γονιδιακής έρευνας, και της βιο-και νανοτεχνολιγίας, δημοσίευσε ένα  βιβλίο με τον τίτλο : «Η επόμενη ανησυχία», στο οποίο περιγράφει τους κινδύνους, για την ανθρωπότητα, απο την Γαιομηχανική.

Πρόκειται για την μεγατεχνολογία που στοχεύει στην χειραγώγηση και την παρέμβαση στα πλανητικά οικοσυστήματα  για την συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής! Πρόκειται για την φαεινή ιδέα να εκτοξευτούν στην στρατόσφαιρα μικρομόρια απο θεϊκό αλάτι, ώστε να μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώνουν την θερμοκρασία του πλανήτη μας.

Μια άλλη παρόμοιας εμβέλειας πρόταση προβλέπει την εναπόθεση μορίων σιδήρου στην επιφάνεια των θαλασσών, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των αλγών που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα,  με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Προτάσεις που θυμίζουν παλιούς θαυματοποιούς και βροχοποιούς ..μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για μηχανικούς και επιχειρηματίες που βλέπουν σε τέτοια προγράμματα ευκαιρίες για πλουτισμό. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο του ΟΗΕ για το κλίμα  και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν προειδοπιήσει γαι τους ανυπολόγιστους κινδύνους που ενέχουν παρόμοιοι πειραματισμοί.

Δυστυχώς στην Αμερική ασχολούνται στα σοβαρά με παρόμοια προγράμματα. Ο υπουργός ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας του Ομπάμα  θεωρείται θιασώτης της ιδέας. Οι σύμβουλοι, που μέχρι χθές ήταν εναντίον, σήμερα σιωπούν. Ο ίδιος ο πρόεδρος μπορεί κάποια στιγμή να υποκύψει στο δίλημμα  της δοκιμασίας της γαιομηχανικής ή της επιλογής της  υπερθέρμανσης του πλανήτη..
Οπως όλα δείχνουν μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης,  φαίνεται απίθανη, προς το παρόν. Ενω  προγράμματα σαν τα παραπάνω δεν χρειάζονται καμιά πλανητική συμφωνία. Η Αμερική και κάποιες άλλες πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να αναλάβουν την «παγκόσμια ευθύνη».

Παρόμοια προγράμματα εκτός του ότι μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες, μη αναστρέψιμες συνέπειες, έχουν κυρίως την ιδεολογική λειτουργία να δίνουν επιχειρήματα σε όσους επιθυμούν η βιομηχανία να συνεχίσει την σημερινή καταστροφική για τον πλανήτη πορεία της.. .Το ζητούμενο βέβαια απο την επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να είναι η επεξεργασία και κατάθεση εναλλακτικών, υλοποιήσιμων  σεναρίων για τη σωτηρία του πλανήτη..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου