Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010


ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΝΚΟΥΝ ;

Ενω οι προπομποί της αλλαγής του κλίματος είναι εδώ οι άνθρωποι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ! Τα φετεινά ακραία καιρικά φαινόμενα δείχνουν καθαρά προς τα που κινείται το κλίμα, σε παγκόσμια κλίμακα...Πλημμύρες στο Πακιστάν, κύματα καύσωνα  διαρκείας στη Ρωσία και την Ιαπωνία, πλημμύρες στην Ευρώπη  και αλλού ανταποκρίνονται σαυτά που περίμεναν οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη  του κλίματος. Ετσι τουλάχιστον ανακοινώθηκε σε ειδική ημερίδα που έγινε στη Γερμανία για την απαραίτητη προσαρμογή στην επερχόμενη αλλαγή του κλίματος..

Πως αντιδρούν σ’όλα αυτά οι πολιτικοί και άλλοι υπεύθυνοι για τη λήψη σχετικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ; Ειναι γνωστή η παταγώδης αποτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ, στην Κοπεγχάγη, τον περασμένο Δεκέμβρη..Τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη του Βορρά αρνήθηκαν να συναποφασίσουν για μια, νομικά δεσμευτική σύμβαση για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, με περιορισμό των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αλλαγή πορείας απο το σημερινό ενεργοβόρρο τρόπο παραγωγής των καταναλωτικών κοινωνιών τους....

Μια πρόσφατη ενδιάμεση συνδιάσκεψη για το κλίμα στη Βόννη έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της διαβούλευσης ωδήγησαν πολλές χώρες στην άρνηση υπογραφής του τελικού κειμένου. Η Ρωσσία είχε προβάλλει βέτο ενώ η Βενεζουέλα και η Αίγυπτος  αρνήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις. Το κείμενο της διαβούλευσης  φαινόταν θετικό και θα μπορούσε  να αποτελέσει τη βάση για τη διάσκεψη που θα γίνει τον επόμενο Νοέμβρη στην Κανκούν του Μεξικού. Υπάρχει πάντως κάποιο κείμενο, ως βάση για τις επόμενες διαπραγματεύσεις, έστω και αν δεν υπογράφηκε τελικά...

Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν απο την ερχόμενη παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κανκούν ; Το Μεξικό που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη επιχειρεί να δώσει μηνύματα αισιοδοξίας  αναγγέλοντας οτι ετοιμάζεται να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα  που εκπέμπει κατά 50 εκατομ. τόνους  μέχρι το 2012, φιλοδοξώντας να είναι η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα που θα επιδιώξει να πετύχει αυτό το στόχο. Η σχετική απόφαση έγινε γνωστή απο τον πρόεδρο της χώρας σε ειδική τελετή, όπου ανακοινώθηκε επίσης οτι ενώ το 2006 το Μεξικό είχε παραγωγή ενέργειας 2 ΜW απο αιολική ενέργεια , σήμερα έφτασε στα 520 ΜW.
Παρόμοια θετικά μηνύματα έρχονται και απο το Μπαγκλαντές όπου έγινε  μια διήμερη διάσκεψη, που οργανώθηκε για την συλλογή χρημάτων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης  και των συνεπειών απο τις φυσικές καταστροφές. Μετείχαν υπουργοί απο 46 χώρες, υπο την προεδρία της μεξικάνας υπουργού περιβάλλοντος Πατρίτσιας Εσπινόζα. Προτάθηκε η δημιουργία ενός ταμείου  για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών και ιδιαίτερα των νησιωτικών κρατών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις  αποφάσεις διαχείρισης των πόρων.

Οσο για την Ευρώπη πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες αναφέρουν οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  αποφάσισε να παρέμβει για να αποκαταστήσει τον ηγετικό ρόλο που είχε κάποτε η ΕΕ σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ετοιμάζεται  σχετικό ντοκουμέντο, που, αν  ψηφιστεί απο την Ολομέλεια,  θα αποσταλεί στην Επιτροπή της ΕΕ με σκοπό να αποτελέσει βάση για τις διεθνείς  συνομιλίες στο Μεξικό και απόπειρα επηρεασμού και άλλων κρατών και των διαπραγματευτικών τους θέσεων..

Εννοείται οτι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές...Διακυβεύονται άλλωστε μεγάλα συμφέροντα, που στηρίζουν το κυρίαρχο καταστροφικό νεοφιλελεύθερο μοντελο ανάπτυξης που αντιστέκεται σθεναρά, στηριζόμενο σε διάφορα ισχυρά λόμπυ και διεφθαρμένους και ανεύθυνους πολιτικούς...Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βρεττανική ΒP που απειλεί, οτι αν δεν της επιτραπεί να συνεχίσει τις εξορρύξεις πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, θα δυσκολευτεί, όπως ισχυρίζεται, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αποζημίωσης επιχειρήσεων και ιδιωτών, για ζημίες που προέκυψαν μετά το ατύχημα της 20/4/2010 που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ. Πρόσφατα ανακοίνωσε οτι προς το παρόν δεν σκοπεύει να αρχίσει γεωτρήσεις  στη Γροιλανδία όμως ετοιμάζεται για άντληση πετρελαίου και Αερίου στη γειτονιά μας, στη Σύρτη της Λιβύης, σε βάθος μεγαλύτερο κατά 200 μέτρα απο εκείνο του Κόλπου του Μεξικού!

Οπως όλα δείχνουν εταιρείες σαν την ΒP θα συνεχίσουν αδίστακτα να πασχίζουν να αποσύρουν απο τη γή και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται κινδύνους μη αντιστρέψιμων καταστροφών για το περιβάλλον και το κλίμα.

Στο μεταξύ ο χορός των προπαρασκευαστικών συναντήσεων και συζητήσεων κρατικών εκπροσώπων συνεχίζεται. Αρχικά θα γίνει συνάντηση ομάδας Αφρικανικών κρατών και μικρών νησιωτικών χωρών, στις 28 σεπτεμβρίου έως και την 3 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στις 4 - 9 Οκτωβρίου διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή , στην Τιανγίν της Κίνας.

Οσο για την παγκόσμια διάσκεψη της Κανκούν ό ίδιος ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ παραδέχτηκε πρόσφατα οτι δεν θα πρέπει να ελπίζουμε στην επίτευξη  μιας οριστικής συμφωνίας.. που ζητάει η ανθρωπότητα. «Πρέπει να είμαστε  πρακτικοί και ρεαλιστές» τόνισε ! «Αυτο που προέχει είναι να καλυφθεί το χάσμα εμπιστοσύνης  που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ανεπτυγμένεων και των αναπτυσσόμενων χωρών».

 Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η υπεύθυνη του ΟΗΕ για το κλίμα Χριστιάννα Φιγκουέρας που δήλωσε οτι «στόχος της Κανκούν θα πρέπει να είναι η εντολή να κινηθούμε σε μια συνολική συμφωνία, που θα απαιτήσει εννοείται περισσότερο χρόνο...Ενας άλλος στόχος θα πρέπει να είναι να θυμηθούμε τις παλιές  υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  και την προστασία των τροπικών δασών».

Πλούσιες και φτωχές χώρες είναι διχασμένες για το ποιός θα έπρεπε να αναλάβει τις δαπάνες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ισχύουσα συμφωνία έχει υπογραφεί μόνο απο 40 ανεπτυγμένες χώρες  και εκπνέει το 2012. Ομως οι νέες συμφωνίες απαιτούν ομόφωνη απόφαση τουλάχιστον 143 χωρών ή των ¾  των συμβαλλομένων.
Κατά γενική ομολογία η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση. Πρέπει να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της και να αποφευχθούν λάθη που έγιναν στο παρελθόν και έθιξαν το κύρος της ... Απαιτείται η δημιουργία  μιας Εκτελεστικής Επιτροπής,  με συμμετοχή επιστημόνων και η διασταύρωση και ο έλεγχος των επιστημονικών δεδομένων,  ώστε να αποφευχθούν λάθη. Επίσης χρειάζεται να γίνεται συχνότερη αντικατάστταση του διευθυντή της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ και η συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων..

Τέλος αναγκαίος κρίνεται και ο ειλικρινής διάλογος με τους ενεργούς πολίτες που θα πρέπει να συμμετέχουν στις διεθνείς συνεδριάσεις με προτάσεις και όχι να αντιμετωπίζονται ως ταραξίες και να συλλαμβάνονται «προληπτικά», όπως έγινε, με σκανδαλώδη τρόπο, στην Κοπεγχάγη. Ηδη η αστυνομία της πρωτεύουσας της Δανίας αντιμετωπίζει αγωγές αποζημίωσης απο διαδηλωτές  που κρατήθηκαν παράνομα επειδή ζητούσαν απο τους κυβερνήτες το αυτονόητο. Σοβαρότητα,αποφασιστικότητα, σεβασμό των ορίων της φύσης και κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη...

Ο αγώνας για τη σωτηρία του πλανήτη είναι δύσκολος και άνισος. Θα χρειαστούν οι συντονισμένες προσπαθειες όλων των ενεργών πολιτών, προοδευτικών κομμάτων και κινημάτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές/παγκόσμιο επίπεδο....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου