Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Mετά την Κοπεγχάγη, τι ;

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που έγινε τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη, αποτέλεσε το πιο πολυαναμενόμενο γεγονός του 2009, αλλά κατέληξε δυστυχώς σε παταγώδη αποτυχία. Ολοι περίμεναν με αδημονία τις τελικές αποφάσεις των αρχηγών των 192 κρατών, που παραβρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας, για μια δεσμευτική διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχουν ως συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη με επικίνδυνες συνέπειες για κάθε μορφή ζωής.

Υπέυθυνες για την αποτυχία της διάσκεψης που διήρκεσε δυό εβδομάδες ήταν κυρίως η Β.Αμερική και η ανερχόμενη υπερδύναμη , η Κίνα, που αρνήθηκαν κάθε είδους μετρήσιμες δεσμεύσεις και περιορίστηκαν σε αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.

Οι φτωχές χώρες του Νότου και της Ανατολής περίμεναν απο τις βιομηχανικές χώρες, που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία του προβλήματος, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για χρηματική βοήθεια και την απαραίτητη τεχνολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που απειλεί τις χώρες τους με πλημύρες, καταιγίδες, σιτοδείες και ασθένειες.

Η Ευρωπαική Ενωση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιόρισε τις υποσχέσεις της για χρηματική βοήθεια και σημαντική μέιωση των αερίων του θερμοκηπίου παρακολουθώντας τις άλλες μεγάλες δυνάμεις αντί να περάσει στην πρωτοπορεία μιας σταυροφορίας για σωτηρία του πλανήτη. Ο Γενικός Γραμματεάς του ΟΗΕ και ο Πρωθυπουργός της Δανίας απέτυχαν να δώσουν την αποφασιστικότητα και την δυναμική που απαιτούσε η σοβαρότητα του θέματος.

Εξω απο τις αίθουσες της Διάσκεψης δεκάδες χιλιάδες νεών απο όλο τον κόσμο διαδήλωναν την αντίθεση και την οργή τους ενάντια στους ανάξιους ηγέτες που αερολογούσαν μέσα στις θερμενόμενες αίθουσες του συνεδρίου, επισκεπτόμενοι τους μπουφέδες με τα φαγητά και τα ποτά..Οι νεολαίοι αντιμετώπίσαν την παγωνία και την βιαιότητα της αστυνομίας που προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών που τους φυλάκισε σε κλουβιά, για πολλές ώρες σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός..Κάποιοι νέοι παρέμειναν προφυλακισμένοι μέχρι και την πρωτοχρονιά..

Οι επόμενοι σταθμοί των διασκέψεων για το κλίμα θα είναι στη Βόννη, το καλοκαίρι του 2010 και στο Μεξικό, στο τέλος της χρονιάς..Μέχρι τότε αναμένεται η πιθανή εξέλιξη στην Αμερική, αν ο πρόεδρος Ομπάμα καταφέρει να περάσει ενά νέο νομοσχέδιο για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας του απο τη Γερουσία, όπου κυριαρχούν τα διάφορα λόμπυ των πολεθνικών εταιρειών που έχουν συμφέρον να συνεχιστεί η εξάρτηση της οικονομίας απο τα ορυκτά κάυσιμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Guardian της 4/1/10 υπεύθυνη έρευνα που έγινε στην Αμερική αποκάλυψε οτι υπαρχουν περίπου 770 εταιρείες και ομάδες συμφερόντων που απασχολούν 2340 άτομα με στόχο την επιρροή των ατόμων που έχουν αποφασιστικό λόγο στην διαμόρφωση της πολιτικής για το κλίμα. Ενας αριθμός που μεταφράζεται σε τέσσερες εκπροσώπους των λόμπυ για κάθε γερουσιαστή της Ουάσιγκτον...

Μπροστά σε τόσο μεγάλα επενδυμένα συμφέροντα και τους πληρωμένους "σκεπτικιστεές", που αμφισβητούν οτι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής , οι αγώνες των ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο είναι ανισος αλλά ακόμη πιο επειγοντες μέχρις ότου η πίεση προς τις κυβερνήσεις τους, τους αναγκάσει να αναλάβουν την ευθύνη τους για μια διαφορετική, βιώσιμη και αξιοβίωτη ανάπτυξη......

Σε επόμενα κείμενά μας θα αναζητήσουμε τα αίτια κοινωνικά, οικονομικά και ιδεολογικά που οδήγησαν την ανθρωπότητα στην σημερινή της κατάσταση , που στηρίζεται στην αρρωστημένη ανθρωποκεντρική ιδεολογία της κυριαρχίας του ανθρώπου απέναντι στη φύση και τους ανθρώπους. Θα εξετάσουμε επίσης σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη σχέση της κοινωνίας προς τη φύση και τα άλλα έμβια όντα.

5 σχόλια:

  1. Καλοτάξιδο το νέο ιστολόγιο. Εντυπωσιακή και η πληροφορία της Guardian για τους έμμισθους διαμορφωτές "επιρροών".
    Καλή συνέχεια σε γόνιμες αναζητήσεις και συζητήσεις.
    Δέσποινα Σπανούδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή αρχή στην καινούργια προσπάθειά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή συνέχεια στο καινούριο ιστολόγιο, καλή δύναμη σε όλους και επιτυχία στους αγώνες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή