Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010


ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
                          
Βερολίνο. Το Δίκτυο Κλιματικής Δράσης Ευρώπης (CAN) δημοσίευσε μια μελέτη που αποδεικνύει οτι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν αμερικανούς πολιτικούς που αρνούνται την κλιματική αλλαγή !

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους περιβαλλοντολόγους τα χημικά εργοστάσια της ΒASF και της BAYER καθώς και ο ενεργειακός γίγας ΕΟΝ σαμποτάρουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του κλίματος στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό ενίσχυσαν οικονομικά υποψήφιους,  στις εκλογές για τη Γερουσία της Αμερικής, που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την καταγγελία οκτώ ευραπαϊκές επιχειρήσεις ενίσχυσαν με 240.000 δολλάρια τους λογαριασμούς όσων αντιτίθενται σε μια αλλαγή της πολιτικής σχετικά με το   κλίμα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 80% των εκλογικών δαπανών για τις εκλογές στη Γερουσία.

Κιόλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις με πολύχρωμες διαφημίσεις στην Ευρώπη, προβάλουν το φιλοπεριβαλλοντικό τους προφίλ,  εμποδίζοντας φιλόδοξα σχέδια για την προστασία του κλίματος, επικαλούμενες  την αμερικανική απραξία. Η WWF  απαίτησε απο την   BASF την EON και την BAYER να σταματήσουν την περίεργη δράση τους με τις επιταγές και να υποστηρίξουν τον στόχο της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του ανθρακα κατά 30% μέχρι το 2020.

Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκαταλείπει το πετρελαϊκό  Μορατόριουμ. Οι θαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος παραμένουν δυνατές ύστερα απο ισχυρές βρεττανικές πιέσεις. Ετσι μετά την Αμερική υποχωρεί και η Ευρώπη. Στο σχετικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλεπόταν αρχικά ένα μορατόριο για νέες αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων μέχρις ότου συναχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα απο την πρόσφατη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Ομως στην εκδοχή που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος ο αρμόδιος για τη ενέργεια, καλούνται τα κράτη μέλη να ελέγξουν αν θα ήταν δυνατόν να αρνηθούν τις αδειοδοτήσεις. Αυτή η ασθενέστερη εκδοχή αποτελεί δοκιμή για τις αντιδράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατών μελών. Πιό συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις  σχετικές με αδειοδοτήσεις, κανόνες ασφαλείας, ευθύνη και προστασία των εργαζομένων πρόκειται να ακολουθήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς.
Η Αμερικανική κυβέρνηση ανακάλεσε επίσης το μορατόριο αδειοδοτήσεων που ειχε επιβληθεί τον Ιούλιο και επρόκειτο να ισχύσει μέχρι το Νοέμβριο. Ο υπουργός εσωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση με τα νέα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και τον καλύτερο έλεγχο των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων.
Στην Ευρωπαϊκή ενωση μελλοντικά θα χορηγούνται άδειες εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν επεξεργαστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης και έχουν ασφαλιστεί για ενδεχόμενες προσβολές του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι απο τις 900 υπερπόντιες εγκαταστάσεις οι 468 βρίσκονται στην Αγγλία, οι 118 στην Ολλάνδία, 61 στη Δανία και 123 στην Ιταλία. Πρόσφατα είχαμε και στη Μεσόγειο τις πρώτες γεωτρήσεις σε βάθος 1500 μέτρων, στις Λυβικές ακτές, ύστερα απο μυστικές διαπραγματεύσεις της ΒP. Στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε βάθος 2000 μέτρων. Αξίζει να αναφερθεί οτι οι δύτες είναι σε θέση να εργαστούν μόνο μέχρι  τα 250 μέτρα βάθος. Σε βάθος 1000 μέτρων η πίεση δυσκολεύει ακόμη και τις σωστικές προσπάθειες τηλεκατευθυνόμεων ρομπότ…. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Λουξεμβούργο. Να και μια καλή είδηση απο την Ευρωπαϊκή Ενωση.  Απο το 2013 θα ισχύσει απαγόρευση εισαγωγής ξυλείας απο τα τροπικά δάση. Το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλο είχε πάρει σχετική απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία, πριν απο τις θερινές διακοπές..
Στο Συμβούλιο Υπουργών αρνήθηκε το  νέο νομο μόνο η Σουηδία με τη δικαιολογία οτι  ο νόμος συνδεόταν με πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εννοείται οτι ο λόγος ήταν άλλος. Τα 40% των παράνομων εισαγωγών στην ΕΕ πηγαίνουν στην Σουηδία, τη Φιλανδία και την Μ. Βρεττανία.

Ο νόμος έχει δυό αδύνατα σημεία. Πρώτον η τιμωρία των παραβατών επαφίεται στα κράτη μέλη…και δεύτερον απο τη ρύθμιση εξαιρείται το τυπωμένο  χαρτί.. Μόνο το λευκό χαρτί θα πρέπει να συνοδεύεται απο πιστοποιητικό οτι προέρχεται απο νομιμη ξυλεία. Αν στο μέλλον γίνεται αυστηρός έλεγχος των πιστοποιητικών προέλευσης θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά η παράνομη υλοτόμηση. Χώρες σαν την Κίνα που δεν δεσμεύονται απο παρόμοιες νομοθεσίες δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύουν ευρωπαίους πελάτες με έπιπλα απο  εξωτική  ξυλεία, αγνώστης προέλευσης. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ΗΠΑ που διαθέτουν παρόμοια με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ενάντια σε παράνομες εισαγωγές ξυλείας.

Υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο καταστρέφονται, με παράνομη υλοτομία, 6 εκατομ. εκτάρια δάσους.  Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς μόνο απο την λεκάνη του Αμαζονίου, το Κογκό, την Ανατολική Αφρική , την Ινδονησία και τη Ρωσσία εισάγονται στην Ευρώπη 20 εκατομ. κυβικά μέτρα παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Ελπίζουμε οι τιμωρίες των παραβατών να είναι αυστηρές διαφορετικά η όλη νομοθετική πρωτοβουλία θα καταλήξει να είναι “δώρον άδωρον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου