Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ


ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ !
                                            
Ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσε οδυνηρή έκπληξη και φόβο σ’όλο τον πλανήτη θυμίζοντας έστω και προσωρινά το πόσο μικρός και εύθραυστος είναι ο πλανήτης μας και πόσο μικροί και ανήμποροι είμαστε στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών. Γρήγορα όμως ο τρόμος του εγκέλαδου έδωσε τη θέση του στον τρόμο της ραδιενέργειας. Η έκρηξη που ακολούθησε σε πυρηνικά εργοστάσια, ηλικίας 40 ετών,  της Ιαπωνίας,  ήρθε για μια άλλη φορά να μας θυμίσει πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής και πόσο προβληματική και επικίνδυνη είναι η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, όπου λειτουργούν 53  πυρηνικά εργοστάσια,  δημιουργούνται, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ανεξέλεγκτες καταστάσεις, παρά τα μεγάλα και επιστημονικά ήλεγμένα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας, μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα γινόταν σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης σε σεισμικά ευαίσθητες περιοχές σαν τη δική μας. Ας θυμηθούμε οτι κάποτε συζητούσαμε την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Εύβοια, ενώ τώρα ετοιμάζεται σταθμός στο Ακούγιου της Τουρκίας με εργοστάσιο προδιαγραφών όχι ιαπωνικής αλλά πιο επικίνδυνης, σοβιετικής τεχνολογίας..
Το τραγελαφικό είναι οτι σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το πρόβλημα αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής παραγκωνίζεται ή εμφανίζεται ως λύση του η ατομική ενέργεια, ως η μόνη δήθεν καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια... Συνεχώς αναγγέλονται αποφάσεις για τη δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων. Ειναι γνωστή η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία πεπαλαιομένων πυρηνικών εργοστασίων και η απόφαση της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τη δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων..
Φαίνεται οτι ξεχάστηκε το Τσερνομπίλ και στην Ευρώπη και στη χώρα μας αν κρίνουμε και απο μια πρόσφατη ανακοίνωση/πόρισμα ομάδας εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών που προτείνει την ένταξη της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας !
Η παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών είναι ιδιαίτερα εξοργιστική. Μια χώρα  σαν την δική μας στην οποία το επιστημονικό, τεχνοκρατικό κατεστημένο τηρεί «σιγήν ιχθύος» για όλα τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα, που δεν έχει κάνει κανενός είδους παρέμβαση σε θέματα διαχείρισης των οξυμμένων προβλημάτων της κοινωνίας και της φύσης, ξαφνικά έρχεται να προτείνει το νεό «μονόδρομο», της δήθεν «ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον» πυρηνικής ενέργειας!
Κάποιοι ενεργοί πολίτες της χώρας μας δεν ξεχνούν το Τσερνομπίλ.. Το 1986 δεν είναι τόσο μακρυό για τη μνήμη μας, ούτε η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι... Την αξιοποίηση της δήθεν «άκακης» πυρηνικής ενέργειας, για την απόκτηση πυρηνικών όπλων την ζήσαμε στις περιπτώσεις της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ είναι γνωστή η περίπτωση του Ισραήλ που φοβάται οτι θα απειληθεί η υπεροπλία του στην περιοχή αν αποκτήσει και το Ιράν πυρηνικά εργοστάσια...
Εκτός απο τους κινδύνους ατυχημάτων, λόγω σεισμών ή τρομοκρατικών επιθέσεων, άλυτο παραμένει το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων διαφορετικών επιπέδων ακτινοβολίας, της διαχείρισης, μεταφοράς και «ασφαλούς» αποθήκευσής τους... Η ταφή απόβλήτων υψηλής ραδιενέργειας προϋποθέτει την αναζήτηση ειδικών γεωλογικών σχηματισμών και την φύλαξή τους για 10.000 ή και περισσότερα χρόνια!
Κι όμως όλες οι μεγάλες χώρες, με πρόφαση τις κλιματικές άλλαγές , που είναι δικό τους δημιούργημα, με την ίδια και μεγαλύτερη επιπολαιότητα περνάνε απο το καταστροφικό για το περιβάλλον, ενεργειοβόρο αναπτυξιακό τους μοντέλο, με χρήση ορυκτών καυσίμων, σε ένα άλλο πιο επικίνδυνο, αυτό της πυρηνικής ενέργειας, χωρίς καν να προσπαθήσουν μια σοβαρή και μεθοδευμένη αξιοποίηση της πράσινης τεχνολογίας και του κολοσσιαίου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φθηνή ούτε ανανεώσιμη. Συνήθως, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχεται απο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διατηρείται, με τεχνητά μέσα, σε χαμηλό επίπεδο. Οι υποστηρικτές των πυρηνικών ενδιαφέρονται μόνο για το άμεσο κέρδος, ενώ τα αιώνια απόβλητα και η εξασφάλιση του πυρηνικού καυσίμου, που είναι εξ ορισμού περιορισμένο, δεν τους απασχολούν, θα τα αντιμετωπίσει, όπως πιστεύουν, η ψευδολόγα προπαγάνδα των εντεταλμένων υποστηρικτών των χρυσοφόρων επενδύσεων τους...
Ενα νέο κίνημα ενημέρωσης των πολιτών και αντίστασης  στην πυρηνική τεχνολογία θα ξεσπάσει πάλι στην Ευρώπη και σ’όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών εργοστασίων στην σεισμογενή περιοχή μας...Ειναι καιρός και στην Ελλάδα να υπάρξει συντονισμένη δράση και σοβαρή αντίσταση στα μεγαλεπίβολα  σχέδια των εχθρών του Λαού, που εμφανίζονται με την κάλυψη δήθεν επιστημονικών φορέων και ειδικών, για να μας περάσουν τα νέα εγκληματικά, για τις τωρινές και τις ερχόμενες γενιές, σχέδιά τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου