Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010


ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ (6/7-2010)

Βόννη.  Η Διάσκεψη για το κλίματης παγκόσμιας διπλωματίας,  στη Βόννη, αποδείχτηκε τελικά ως άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Εληξε χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή η ατμόσφαιρα ήταν καλή. Το κείμενο της διαβούλευσης φαινόταν θετικό. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, το Δεκέμβρη, στο Κανκούν του Μεξικού. Ολοι πίστεψαν προς στιγμή ότι θα μπορούσε να ξανααποκτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στα βιομηχανικά και τα αναπτυσσόμενα κράτη.
Δυστυχώς όμως αλλαγές στο κείμενο, την τελευταία στιγμή, ωδήγησαν πολλές χώρες να αρνηθούν το κείμενο. Η Ρωσσία είχε προβάλλει βέτο οπότε οι διεύθυνση των διαπραγματεύσεων χρειάστηκε να κάνει ξανά υποχωρήσεις. Αυτές όμως  αρνήθηκαν να τις δεχτούν η Βενεζουέλα και η Αίγυπτος. Παρ’όλα αυτά υπήξε τελικά σχετική πρόοδος σε θέματα όπως είναι η προστασία των δασών, η μεταφορά τεχνολογίας και σε άλλα τεχνικά ζητήματα.
Θετικό κρίνεται επίσης το γεγονός οτι υπάρχει ένα κείμενο διαπραγματευτικό ακόμη και αν δεν υπογράφηκε. Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια καλή αφετηρία για τις νέες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο, πάλι στη Βόννη. Ισως κατορθωθεί τότε η μη δεσμευτική Διακήρυξη της Κοπεγχάγης, να γίνει δεσμευτική γιά όλους , σε ότι αφορά τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στα όρια των 2 βαθμών Κελσίου, οπότε τόσο οι βιομηχανικές όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα υποχρεωθούν να προσδιορίσουν τους στόχους τους  μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κάϊρο. Οσοι νόμιζαν ότι η τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο ατύχημα, που οφειλόταν και στο γεγονός της προσπάθειας εξόρρυξης πετρελείου απο πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη, έκαναν λάθος. Η δυσάρεστη είδηση  θαλάσσιας ρύπανσης μας έρχεται αυτή τη φορά απο την Αίγυπτο !
Οι ακτές της παραθαλάσσιας λουτρόπολης Χουργκάντα, στην Ερυθρά θάλασσα, απειλούνται απο ένα τεράστιο χαλί πετρελαιοκηλίδας, μήκους 160 χιλιομέτρων . Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του γεγονότος και δεν είναι σε δώσει να δώσει πληροφορίες για την προέλευση και την έκταση  της οικολογικής καταστροφή που απειλεί  προστατευόμενα ευαίσθητα κοραλλιογενή οικοσυστήματα που αποτελούνται απο πολυάρθμα μικρά νησιά   και άλλες προστατευόμενες περιοχές βόρεια της Χουργκάντα. Τα πρώτα θύματα ήταν γλάροι και θαλάσσιες χελώνες  που αγωνίζονται να ξεκολλήσουν απο τις πετρελαιοκηλίδες...
Στον κόλπο του Σουέζ, βόρεια της Χουργκάντα, επιχειρούνται αυτή τη στιγμή γεωτρήσεις,  στις ακτές και σε θαλάσσιες πλατφόρμες, σε χαμηλό βάθος περίπου 100 μέτρων. Σ’αντίθεση προς την περίπτωση του Μεξικού όπου η απληστία και η επιδίωξη της οικονομικής μεγέθυνσης,  με κάθε τρόπο, προκαλεσε τις γνωστές περιβαλλοντικές καταστροφές, στην περίπτωση της Αιγύπτου απειλούνται ακόμη πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα  αλλά ο στόχος είναι ίδιος... η οικονομική μεγέθυνση και η παραγωγή πλούτου για τις ελίτ που βρίσκονται στη εξουσία. Γιαυτές η άνοδος του βοιωτικού τους επιπέδου είναι σπουδαιότερη απο κάθε  σκέψη για προστασία των οικοσυστημάτων και των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών.

Μαδρίτη. Μια ευχάριστη αυτή τη φορά είδηση μας έρχεται απο την Πορτογαλλία. Η κυβέρνηση στη Λισσαβώνα, επιχειρώντας μια φυγή προς τα μπρός, επέλεξε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κινητήρια δύναμη για αντιμετώπιση της οικονομικής της κρίσης.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Σώκρατες μέχρι το 2020 η οικονομία και η κυβέρνηση θα επενδύσουν 32 δις. ευρώ  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται να δημιουργηθούν οκτώ νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας απο υδατοπτώσεις ενώ η παραγωγή ενέργειας απο ανεμογεννήτριες θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 2020 τα 8.500 Μεγαβάτ.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός οτι σε περίοδο γενικών μέτρων λιτότητας και εξοικονόμησης πόρων, που έπληξαν τους μισθωτούς , τις κοινωνικές παροχές, τις  δημόσιες επιχειρήσεις γενικότερα , μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  αποφασίστηκε να εξαιρεθούν απο τα μέτρα λιτότητας. Με την ενίσχυση των ΑΠΕ η κυβέρνηση της Πορτογαλλίας επιδιώκει τόσο την βαθμιαία απεξάρτησή της απο εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να δημιουργήσει, μεχρι το 2020, 121.000 θέσεις εργασίας, επιπλέον των 35.000, άμεσα ή έμμεσα απσχολούμενων στις ΑΠΕ.
Η μικρή, σε πληθυσμό Πορτογαλλία, (με 10 εκ. κατοίκους), έχει αναδειχτεί σε μεγάλη δύναμη, στον τομέα των ανεμογεννητριών! Υπολογίζοντας τον πληθυσμό της και την κατανάλωση ενέργειας η Πορτογαλλία έρχεται δεύτερη, μετά την Δανία, και έχει ξεπεράσει κατα πόλύ την Ισπανία και την Γερμανία ! Τον περασμένο χρόνο κάλυψε τα 15,03 % της ενέργειάς της απο ανεμογεννήτριες. Αν προστεθούν και άλλες ανανεώσιμες πηγές η χώρα έφτασε να παράγει 35.9% της ενέργειας της  απο ΑΠΕ. Ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2020 το 82% των αναγκών της.-- Παράδειγμα για μίμηση, για χώρες σαν την Ελλάδα, με παρόμοια γεωμορφία και μεγάλο «ανεμοδυναμικό» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου