Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011


ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
Τέξας. Η Πολιτεία του Τέξας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των προβληματισμών σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ετσι ενώ απο τη μια μεριά πολλοί κτηματίες ενδιαφέρονται ζωηρά για τη νέα τεχνολογία παραγωγής ενέγειας απο την άλλη δυσκολεύονται να εξοικειωθούν με τους θεόρατους πυλώνες που χρειάζονται για τη μεταφορά της ενέργειας  σε απομακρυσμένες πόλεις.
Η έλλειψη γραμμών μεταφοράς  ενέργειας συνδυαζόμενη με την σχετικά χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου εμποδίζει την πραγματοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων εκείνων που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο Τέξας. Η Πολιτεία για να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες γής σκοπεύει να επενδύσει πέντε δις. δολλάρια  για τη δημιουργία του δικτύου που θα συνδέσει τις τουρμπίνες με τις πόλεις που χρειάζονται ενέργεια.
Το ζωηρό ενδιαφέρον επενδυτών στο δυτικό Τέξας για τις ΑΠΕ είχε ως συνέπεια την εγκατάσταση τόσο πολλών ανεμογεννητριών ώστε να αναγκάζονται να διακόπτουν τη λειτουργία τους, σε περιόδους με ισχυρούς ανέμους, επειδή δεν υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς που να είναι σε θέση να μεταφέρουν την πλεονάζουσα ενέργεια. Το Τέξας είναι η Πολιτεία με την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. Δεύτερη έρχεται η Πολιτεία της Αϊόβα. Υπολογίζεται οτι με τη δημιουργία των νέων γραμμών μεταφοράς το δίκτυο μεταφοράς θα φτάνει τα 2.300 μίλια ! και θα διπλασιάσει την παραγόμενη ποσότητα, που σήμερα καλύπτει τα 8% της ενέργειας που χρησιμοποιείται. Ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Αμερική ανέρχεται στο 2%.
Το πρόβλημα της αναζήτησης  δρόμων για τις γραμμές  που να μην υποβαθμίζουν το τοπίο, να μην βάζουν σε κίνδυνο προστατευόμενα είδη, αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις, ποτάμια, διάφορα ιδιαίτερα τοπογραφικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, κάνει τις σχετικές αποφάσεις δύσκολες. Πάντως οι προβληματισμοί είναι γόνιμοι και προσπαθούν να συμβιβάσουν το δημόσιο με το ιδιωτικό συμφέρον,   θέμα  που θα απασχολεί και τη χώρα μας για πολλά χρόνια ακόμη.
Ουάσινγκτον. Ενω αυτά τα οικολογικά ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο Τέξας στην πρωτεύουσα της Αμερικής τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα για το περιβάλλον. Οι ρεμπουπλικάνοι σκοπεύουν να εμποδίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία του κλίματος που φιλοδοξούσε να προωθήσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Σύμφωνα με τους συντηρητικούς γερουσιαστές οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια  παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους ανενόχλητες απο περιορισμούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι ρυθμίσεις που είχαν προταθεί απο την Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) αναβάλλονται για δυό χρόνια. Οπως είναι γνωστό το κόμμα των δημοκρατών του Ομπάμα, είχε ελπίσει να περάσει απο το Κονγκρέσο ένα περιεκτικό νομοσχέδιο για την προστασία του κλίματος που προέβλεπε περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αφου απέτυχε αυτό το σχέδιο οι προεδρικές υπηρεσίες προχώρησαν σε ένα δεύτερο σχέδιο.Απο τις αρχές της νέας χρονιάς  θα έπρεπε να ισχύσουν οι ρυθμίσεις της ΕΡΑ. Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τα διυλιστήρια, και τα μεγάλα εργοστάσια θα είναι υποχρεωμένα να αγοράσουν δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Οι ρεμπουπλικάνοι αρνούνται τα μέτρα με τον ισχυρισμό οτι το κόστος για την ενέργεια των καταναλωτών θα ανέβει στα ύψη, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι καθόλου εύκολη για τον πρόεδρο Ομπάμα αφου πολλοί γερουσιαστές του δημοκρατικού κόμματος, που εκλέγονται σε περιοχές που παράγουν και χρησιμοποιούν λιγνίτη, θα έχουν πρόβλημα επανεκλογής, μετά απο δύο χρόνια. Ο ίδιος ο Ομπάμα δύσκολα θα μπορεί να κάνει χρήση του προεδρικού βέτο αφου είναι συνεχώς αναγκασμένος πολιτικά να βαδίζει όλο και πιο δεξιά προς το  κέντρο. Πάντως ενώ η διαπάλη συνεχίζεται, λόγω της αμερικανικής ιδιαιτερότητας, οι επιμέρους Πολιτείες δεν εμποδίζονται να προχωρήσουν σε δικές τους ρυθμίσεις για το περιβάλλον. Ετσι π.χ. η Καλιφόρνια οργάνωσε τη δεύτερη στον κόσμο μεγάλη αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του ανθρακα ...
Βερολίνο. Στην φιλοπεριβαλλοντική Γερμανία οπαδοί της ηλιακής ενέργειας, μετά την μεγάλη διάδοση των ΑΠΕ, ζητούν απο την κυβέρνηση να περικόψει τις επιδοτήσεις της οικολογικής ενέργειας !
Με τη νέα χρονιά μειώνεται η επιδότηση εισαγωγής  ενέργειας απο νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κατά 13%. Παράλληλα έχει αρχίσει έντονη συζήτηση,  στην πολιτική, την επιστήμη και τον βιομηχανικό κλάδο παραγωγής φωτοβολταϊκών, για τη παραπέρα μείωση των επιδοτήσεων μέσα στο 2011 ενώ για το 2012, ανάλογα και με την  εξέλιξη της αγοράς, προβλέπεται νέα μείωση, που μπορεί να φτάσει στα 21%.
Πριν απο λίγες μέρες μια ομάδα 10 επιστημόνων σε μια έκκληση  προς την κυβέρνηση ζητούσε έναν μεγαλύτερο περιορισμό των επιδοτήσεων. Το ενδιαφέρον στην είδηση είναι οτι αυτοί που έκαναν την εκκληση δεν είναι αντίπαλοι αλλά υποστηρικτές  των ΑΠΕ ! Πρόκειται για μέλη του Ινστιτούτου  Βούπερταλ, του Πανεπιστημίου του Φλένσμπουργκ, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, και ενός Οικολογικού Ινστιτούτου .
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους θα πρέπει τώρα να επιβραδυνθούν οι   εγκατάστάσεις  φωτοβολταϊκών  για να μην βρεθούν το 2012 ή το 2013 μπροστά στα «θρύψαλα» του Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κι’αυτό επειδή με το κόστος των φωτοβολταϊκών οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη ραγδαία  επέκτασή τους, θα  χάσουν την αποδοχή τους.. Τα μισά περίπου απο τα χρήματα για τις  επιδοτήσεις των ΑΠΕ, που ανέρχονται στο 3.53 λεπτά την κιλοβατώρα, αναλογούν ήδη  στην ηλιακή ενέργεια .
Ολη αυτή η συζήτηση γίνεται λόγω της μεγάλης ανάπτυξης  των φωτοβολταϊκών. Μέσα στο 2010 αυξήθηκε η απόδοσή τους απο 10.000  σε 17.000 μεγαβάτ. Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται οτι ο ήλιος θα στέλνει στο Δίκτυο περισσότερη ενέργεια απο όση προμηθεύουν όλα μαζί τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Αν οι φίλοι της ηλιακής ενέργειας μιλούν για μείωση των επιδοτήσεων το κάνουν για να προστατεύσουν το δικαίωμα των πολιτών να απαιτούν  τη σύνδεσή τους με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, που το διαχειρίζονται εταιρείες, που είναι αντίστοιχα υποχρεωμένες απο το νόμο να δέχονται την σύνδεση κάθε παραγωγού ενέργειας.
Αυτά συμβαίνουν στην πλούσια Γερμανία. Στη χώρα μας το ξεκαθάρισμα του ενεργειακού τοπίου θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμη και πολλές συζητήσεις,  διεκδικήσεις και διορθώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου