Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Καλλικράτης : Αυτοδιοίκηση ή Ετεροδιοίκηση ;

Ναί στη μεταρρύθμιση, όχι στον "Καλλικράτη", λένε και κάποιοι που κρίνουν τη μεταρρύθμιση απαραίτητη. Πολλοί διαφωνούν με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου και επικεντρώνουν την κριτική τους σε θέματα διαφάνειας, συμμετοχής, ελέγχου, εκλογικού νόμου , διευκρίνησης των αρμοδιοτήτων , της εξασφάλισης οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Την πιό σφοδρή κριτική δέχεται το εκλογικό σύστημα που δίνει την πλειοψηφία του 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου με το 50% σύν ένα του εκλογικού σώματος.Υποστηρίζεται δηλαδή οτι η μη καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν επιτρέπει σε όλες τις κονωνικές δυνάμεις να εκφραστούν με αυτοδιοικητικά κριτήρια , έξω απο τα πολιτικά κόμματα , όπως επιβάλλει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Οι αποφάσεις της αυτοδιοόικησης διαπερνούν την καθημερινή ζωή των πολιτών και θάπρεπε να εξαρτώνται απο τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωσή τους.. Η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν εγγυάται την κοινωνική συνοχή και μια ανάπτυξη με δημοκρατία και πραγματικό κοινωνικό έλεγχο.Το σχέδιο νόμου δεν επιβάλλει διαδικασίες λαϊκού ελέγχου της Διοίκησης απο τα τοπικά συμβούλια , τους εργαζόμενους του δήμου και τους πολίτες.

Οι αρμοδιότητες των διαφόρων οργάνων είναι ασαφείς και χρειάζονται μεγαλύτερη διευκρίνιση σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στούς δήμους.. Αυτή η αοριστία και αβεβαιότητα στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα οδηγήσουν σε υποχρηματοδότηση και την εμφάνιση μεγαλοεπιχειτρημστιών ως σωτήρων για τη χρηματοδότηση της τοπικής ανάπτυξης..με το αζημίωτο εννοείται..
.
Αγνωστη παραμένει ακόμη η χωροθέτηση των νέων δήμων, αφού δεν έχουν κατατεθεί αντικειμενικά κριτήρια (γεωγραφικά, δημογραφικά,αναπτυξιακά κ.α.) για τον προσδιορισμό των αναγκαίων συνενώσεων. Δίνεται η εντύπωση οτι οι συνενώσεις θα γίνουν με κριτήρια δημοσιονομικά (περικοπή των δαπανών) και κομματικά...

Μια γενικότερη κριτική αναφέρεται στο γεγονός της βιαστικής μεταρρύθμισης ..Τέτοιες μεγάλες μεταρυθμίσεις απαιτούν σοβαρή τεχνική προετοιμασία και τια απαραίτητες υποδομές ..Ανάλογες αλλαγές στις σκανδιναβικές χώρες χρειάστηκαν 15 χρόνια μελέτης και δοκιμών για να αποφασιστούν στην τελίκή τους μορφή..στην Ελλαδα φιλοδοξούμε να τις καταφέρουμε σε 9 μήνες....

Το σχέδιο Νόμου αρχίζει στο πρώτο άρθρο του ως εξής. " αποτελεί κοινή συνείδηση όλων των ελλήνων πολιτών οτι είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική η ριζική δομική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος , η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Ειναι αναγκαίος ένας συνολικός επανασχεδιασμός , με εσωτερική συνοχή και συνέπεια , στηρογμένος στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης , που θέτει ως επίκεντρο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και δίνει μια νλέα αναπτυξιακή ώθηση στο κράτος".

Δυστυχώς η δικαιολογημένη κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο δείχνει οτι πρόκειται για ένα βιαστικό, συγκεντρωτικό και λιγότερο δημοκρατικό νομοθέτημα που έγινε ερήμην της κοινωνίας που απομακρύνεται ακόμη πιό πολύ απο τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών και το μέλλον του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου