To Νερό ..νεράκι...
Μια πρόσφατη ανακοίνωση του περιβαλλοντικού προγράμματος του Ο.Η.Ε., που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη και προοδευτική γερμανική εφήμερίδα Φρανφούρτερ Ρουντ-σάου, προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο λειψυδρίας στις μεσογειακές χώρες, τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω του τουριστικού κύματος που αναμένεται. Στη σχετική μελέτη τονίζεται ότι οι μεσογειακές ακτές απειλούνται απο πολλούς κινδύνους! Απο αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος, απο έλλειψη γλυκού νερού, απο τον τουρισμό, την αστικοποιίηση και την επέκταση της ερήμου. Επιπλέον διαπιστώνεται οτι οι κάτοικοι της Μεσογείου υποφέρουν περισσότερο απο άλλες περιοχές της Ευρώπης απο αυξημένη ανεργία των νέων και εγκατάλειψη της υπαίθρου. Οπως είναι ίσως γνωστό το ρήγμα ανάμεσα στο βιομηχανοποιημένο Βορρά και τον υπανάπτυκτο Νότο διασχίζει, απο τη μιά μεριά στην άλλη, την Μεσόγειο.
Η έκθεση του ΟΗΕ στις 400 σελίδες της προειδοποιεί τις 21 χώρες, που συνορεύουν με τη Μεσόγείο, για το ζοφερό μέλλον του ζωτικού τους χώρου. Περισσότεροι απο τριακόσιοι ειδικοί εργάστηκαν για την εκπόνηση αυτής της μελέτης, στη χρηματοδότηση της οποίας συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη στα 1989 είχε δημοσιευτεί η πρώτη έκδοση του «Γαλάζιου Προγράμματος». Η πρόσφαρη έκδοση διαπιστώνει οτι οι απαισιόδοξες προβλέψεις, που είχαν γίνει πριν απο 17 χρόνια, επαληθεύτηκαν πλήρως. Αμφίβολλο παραμένει και το άν στο μέλλον οι υπεύθυνες κυβερνήσεις θα αντιδράσουν με καλύτερο τρόπο στις νέες προκλήσεις.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ βέπουν ως μόνη σωτηρία μιαν αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει σε σταθερότητα. Οι συντάκτες της έκθεσης επιχειρούν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή μέχρι το έτος 2025. Μέχρι τότε ο πληθυσμός των χωρών της Μεσογείου θα έχει αυξηθεί κατά 100 περίπου εκατομμύρια και θα ανέρχεται σε 524 εκατομμύρια! 70% αυτών των κατοίκων θα ζούν στις πόλεις. Με την αστικοποίηση και την γιγαντιαία επέκταση τόπων παραθερισμού και των οικισμών για συνταξιούχους, ήδη σήμερα 40% των ακτών της Μεσογείου έχουν τσιμεντοποιηθεί.
Αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται απο την δημιουργία νέων λιμανιών, δρόμων και αεροδρομίων και την προβλεπόμενη κατασκευή 360 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δωδεκάδων διυλιστηρίων..Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, μέχρι το 2025 άλλα 4000 χιλιόμετρα ακτών θα έχουν κτιστεί οπότε περίπου τα μισά απο τα 46000 χιλιόμετρα των ακτών της Μεσογείου θα έχουν υποκύψει στις μπουλντόζες..Ο ετήσιος αριθμός των τουριστών στις παραλίες θα αυξηθεί, απο τα 175 εκατομμύρια του 2000, σε 312 εκατομμύρια το 2025. Αναπόφευκτα είναι προβλέψιμη μια σοβαρή έλλειψη γλυκού νερού. Οπως είναι γνωστό η περιοχή της Μεσογείου δεν δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις, οι ποταμοί είναι στεγνοί, ενώ γίνεται ληστρική χρήση των υπόγειων υδάτων.
Με οικονομικότερη χρήση των υδραγωγείων και με την επαναχρησιμοποίηση των «βρώμικων» νερών, θα μπορούσε να μειωθεί η κατανάλωση κατά 20% μέχρι το 2025, πιστεύουν οι ειδικοί.Ομως η εξέλιξη του πληθυσμού και της οικονομίας , στην ίδια χρονική περίοδο, θα έχει ως συνέπεια μιαν αυξηση των αναγκών σε νερό κατά 25% . Ιδιαίτερα στις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου διαγράφεται σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε δυό δεκαετίες, 63 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να τα βγάλλουν πέρα με ετήσια κατανάλωση μικρότερη απο 500 κυβικά μέτρα νερού. Ενω το μέγεθος των αποβλήτων θα διπλασιαστεί , στο βόρειο τμήμα των ακτών της Μεσογείου , φθάνοντας τον ένα τόνο το χρόνο, κατά κάτοικο !
Σίγουρα, με τον σπάταλο και ανεύθυνο τρόπο που ζούμε, θα πούμε το νερό..νεράκι !
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου