Το 2010 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ γιορτάζει τα δέκα χρόνια απο την έναρξή του ! Δεν θα διοργανωθεί καμιά κεντρική εκδήλωση/συνάντηση αλλά μια σειρά απο πολλές εκδηλώσεις και δράσεις σ'ολόκληρο τον κόσμο.
Ηδη στις 25-29 Ιανουαρίου έγινε η πρώτη περιφερειακή εκδήλωση στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου συμμετέιχαν πεερίπου 35.000 άτομα. Η υπέρβαση της λόγικής της ανάπτυξης του καπιταλισμού αποτέλεσε για τους περισσότερους απο τους παρευρισκόμενους τον κεντρικό στόχο. Κεντρική ιδέα της συνάντησης, στην Νότια Βραζιλία, ήταν η έννοια ης "καλής ζωής", που έχει βαθειές ρίζες στη σκέψη των αυτόχθονων πληθυσμών των Ανδεων και έχει βρεί την νομική διατύπωσή της στα Συντάγματα της Βολιβίας και του Εκουαντόρ.
Στην έννοια αυτή επικέντρωσε την ομιλία της η πράσινη υποψήφια αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα και ο Ντανιέλ Πασκουάλ απο την "Επιτροπή για την Ενότητα τωνΑγροτών", απο την Γουατεμάλα. Το ίδιο έκανε και ο πορτογάλλος Μποναβεντούρα Σούσα Σάντος. ... Ολα δείχνουν ότι το Παγκόσμικο Κοινωνικό φόρουμ γίνεται όλο και πιό οικολογικό.
Η συζήτηση για τα διεθνή θέματα περιορίστηκε σε θέματα στρατηγικής και περιστράφηκε κυρίως στα "Στοιχεία για μια νέα Ατζέντα " δράσεων. Αρχικά είχαν αποφασίσει να συνδέσουν τα βασικά σημεία των δώδεκα ομάδων εργασίας σχετικά με τα μελλοντικά Φόρα, αλλά τελικά έγινε μια γενική και κάπως αόριστη σύνθεση των προτάσεων.
Με την έννοια της "καλής ζωής" και των "δημόσιων αγαθών" έγινε εμφανής μια πλατφόρμα που επέτρεπε την σύγκλιση περισσότερων και διαφορετικών προτάσεων. "Καλή ζωή" δεν σημαίνει επιδίωξη περισσότερης κατανάλωσης αλλά αυτονομίας, αυτοπροσδιορισμού και κυρίως αυτοανάπτυξης των δυνατοτήτων του ανθρώπου, κατα την διατύπωση μιας γερμανίδας ειδικής για τα θέματα των δημόσιων, των κοινών αγαθών. "Στους αγώνες για νερό, για γή, για γνώση, για νέες τεχνολογίες πρόκειται για δικαίώματα πρόσβασης σε δημόσια αγαθά, για κοινωνικό έλεγχο και για ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε".
Σύμφωνα με τη γνώμη του κοινωνιολόγου Εντγκάρντο Λάντερ , απο την Βενεζουέλα, "πρέπει να υπερβούμε με ριζικό τρόπο την αναπτυξιακή λογική του Καπιταλισμού και να φτάσουμε σε μια αναδιανομή της πρόσβασης στα δημόσια αγαθά". Σε όσους γιόρταζαν την ήττα του Νεοφιλελευθερισμού αντέτεινε οτι " το ατομιστικό καταναλωτικό πρότυπο κα η η ίδια η παραγωγή σχετικής γνώσης κοντεύουν να επικρατήσουν οριστικά". Ο πρέσβυς της Βολιβίας στον ΟΗΕ Πάμπλο Σολών προσκαλούσε στην "Διάσκεψη Κορυφής των κοινωνικών κινημάτων, ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, στην οποια προσκαλεί για τον Απρίλιο ο Εβο Μοράλες. " Δεν πρέπει να αφήσουμε τον καπιταλισμό να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη γή", τόνισε ο Σόλων. "Τα δικαιώματα της Ανθρωπότητας δεν μπορούμε να τα εγγυηθούμε αν δεν σεβαστούμε τα δικαιώματα της Μητέρας γής. " Στη συνάντηση της Κοτσαμπάμπα θα γίνει επεξεργασία μιας "Γενικής Δακήρυξης των Δικαιωμάτων της Γης". " Για τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος δοατέθηκαν δέκα εκατομμύρια δολλάρια για εξοπλισμούς 1,3 δισεκατομύρια".
Σύμφωνα με την βραζιλιάνα ακτιβίστρια Φάτιμα Μέλο "Ο νέος κύκλος της παγκόσμιας κινηματικής δράσης των πολιτών φάνηκε ήδη στους δρόμους της Κοπεγχάγης." Ομως ο δρόμος προς τη νέα Διάσκεψη κορυφής στο Μεξικό, το Δεκέμβριο του 2010, δεν θα είναι εύκολος. "Δεν αρκεί πιά να είσαι αντιιελελεύθερος και αντιιμπεριαλιστής. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πολλαπλότητα των κινημάτων για να έχουμε επίδραση επάνω στους πολιτικούς".
Μπροστά στο γεγονός οτι η εμμονή και η προσκόλληση στην αναπτυξιακή ιδεολογία , την οποία ακολουθούν και αριστερές κυβερνήσεις, τα παραπάνω δεν θα είναι καθόλου εύκολο καθήκον. "Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καπιταλιστικού συστήματος πάνω στο κλίμα θα πρέπει να οργανωθούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Ομως ο ίδιος δεν διστάζει να πεί οτι στη Βολιβία η εκβιομηχάνιση της χώρας παραμένει ύψιστος στόχος "για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι και να είμαστε σε θέση να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου !"
Οι διοργανωτές της πρόσφατης συνάντησης στο Πόρτο Αλέγκρε πιστεύουν οτι έγινε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Περισσότερα δεν μπορούσε κανείς να περιμένει ..αφου είναι γνωστό οτι οι κοινωνικές διαδικασίες εξελίσσονται αργά και χρειάζονται μεγάλη υπομονή και επιμονή...
Την ερχόμενη χρονιά , το 2011, θα γίνει μια κεντρική συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ , στην Ντακάρ της Σενεγάλης !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου