Τρίτη 25 Μαΐου 2010


ΔΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ (25/5/10)

Βρυξέλλες. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να εκδοθούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για αυστηρότερες προδιαγραφές στις νέες οικοδομές, απο το 2020, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι νέες κατοικίες και κτήρια γραφείων θα πρέπει στο εξής να κτίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουν τόση περίπου ενέργεια όση θα καταναλώνουν! Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί για ιδιωτικές κατοικίες, απο το 2021 και για τα δημόσια κτήρια  απο το 2018, να είναι εξοπλισμένα με νέες τεχνολογίες  όπως είναι η θερμομόνωση, οι ηλιακοί συσσωρευτές και οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε εποχή που οι δυσάρεστες ειδήσεις για το περιβάλλον πληθαίνουν η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου έγινε αποδεκτή με ευχαρίστηση όχι μόνο απο τους ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον αλλά και απο τους κατασκευαστές κτηρίων...Οπως είναι γνωστό ο κτηριακός τομέας, με 40% , είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην ΕΕ. Του αναλογεί το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών αποτρέπονται πιά απο το να εγκαταστήσουν «έξυπνους μετρητές ενέργειας». Αντι γιαυτό παρακινούνται να  αντικαταστήσουν  παλιές εγκαταστάσεις καλοριφέρ, σωλήνες ζεστού νερού, και τα κλιματιστικά με  εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι οι αντλίες γαιοθερμίας. Τέτοιες εγκαταστάσεις ελπίζεται οτι θα επιτρέψουν στην ΕΕ να πετύχει το στόχο μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατα 20%, μέχρι το 2020. Αυτό που απουσιάζει αυτή τη στιγμή είναι ο καθορισμός κανόνων για την ανακαίνιση παλιών κτηρίων που είναι υπεύθυνα για τεράσια  σπατάλη ενέργειας, στην ΕΕ.

Βερολίνο. Στο μεταξύ εντείνονται οι αντιδράσεις της γερμανικής οικονομίας σχετικά με τους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει υιοθετήσει η  ΕΕ .  Οι δυό ισχυρότεροι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι της χώρας  αρνούνται ξεκάθαρα  να δεχτούν τις προτάσεις για μονόπλευρη μείωση εκπομπων διοξειδίου του άνθρακα, γύρω στα 30% αντί του 20% που είχε μέχρι τώρα αποφασιστεί.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων:  « Η Γερμανική Βιομηχανία συμμετέχει στην προστασία του κλίματος όσο καμιά άλλη χώρα. Μια μονόπλευρη αυστηροποίηση των στόχων της ΕΕ για την προστασία του κλίματος  απορρίπτεται ασυζητητί απο τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Βιομηχανιών της Γεμανίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπέυθυνου των Γερμανών εμποροβιομηχάνων. «Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παραμείνουν στα αποφασισμένα και να να δώσει κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις και όχι για μεγαλύτερες δαπάνες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μονόπλευρες και δαπανηρές πρωτοπορίες». Ο μόνος βιομηχανικός κλάδος που συνηγορεί με τα νέα μέτρα είναι ο κατασκευαστικός κλάδος μηχανών, που είναι παγκόσμια πρωτοπόρος στις τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Οπως είναι γνωστό η Γερμανία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ανεβάσει τον πήχυ εξοικονόμησης ενέργειας, στο 30%, αν ακολουθούσαν και άλλες χώρες.  Οπως έδειξε προσφατη μελέτη, που δημοσίοποίησε η επίτροπος της ΕΕ κα Κόννι Χέντεγκαρντ, οι δαπάνες  για την αυξηση της προστασίας του κλίματος  έχουν μειωθεί αισθητά λόγω της οικονομικής κρίσης. Στους οικονομικούς κλάδους  που οφείλουν να εκπληρώσουν τους στόχους της ΕΕ έχουν μειωθεί οι εκπομπές κατα 11.6% , οπότε θα αρκούσαν δαπάνες μονο 11 δις. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του 30% , φτάνοντας συνολικά στα 81 δις.

Ουάσινγκτον. Κατατέθηκε στην Αμερικανική Γερουσία πρόταση νόμου για την προστασία του κλίματος ! Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ένα είδος εμπορίας ρύπων. «Το νομοσχέδιο σκοπεύει να στείλει ένα μήνυμα σ’όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμη να ανακτήσει το ρόλο της ως πρωτοπόρου στην απόκτηση καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζών Κέρρυ.Εννοείται οτι οι ρεμπουπλικανοί  γερουσιαστές αντιδρούν.

Το νομοσχέδιο, σε  χίλιες σχεδόν σελίδες, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επι μέρους μέτρων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% μέχρι το 2020 και περισσότερο απο 80% μέχρι το 2050. Δυστυχώς η σύγκριση γίνεται με χρονολογία βάσης το 2005, οπότε  πρόκειται για μείωση μόνο 4% περίπου. Το νομοσχέδιο βάζει όρια στο μέγεθος εκπομπών σε 7.500 βιομηχανικούς  κλάδους, που είναι υπεύθυνοι για ετήσιες εκπομπές άνω των 25.οοο τόνων διοξειδίου του άνθρακα,  αποτελούν όμως το 75% των συνολικών εκπομπών της Β. Αμερικής.

Το νομοσχέδιο κάνει βέβαια μια σειρά απο υποχωρήσεις προς την οικονομία και ιδιαίτερα στη γεωργία, ενώ δίνει εγγύηση 54 δις. δολλαρίων κρατική εγγύηση για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων..Μετά την περιβαλλοντική καταστροφή του κόλπου του Μεξικού προστέθηκε μια παράγραφος που επιτρέπει  σε επιμέρους ομονπονδιακές πολιτείες να απαγορεύσουν τις γεωτρήσεις άντλησης πετρελαίου απο τη θάλασσα.

Το νέο νομοσχέδιο για την προστασία του κλίματος που κατατέθηκε αποτελεί άλλη μια προσπάθεια συμβιβασμού και «εταιρικής συνεργασίας» δημόσιου και ιδιωτικού  τομέα, που στοχεύει κυρίως στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης των ΗΠΑ απο το εξωτερικό και όλων   των γεωπολιτικών συνεπειών που την συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου