Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010


ΔΙΕΘΝΗ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
                                   
Βερολίνο. Μια νέα μελέτη του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΒΕΕ) δείχνει πόσο λίγο φιλόδοξο είναι το σενάριο 20-20-20 της κλιματικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είναι γνωστό το σενάριο αυτό προβλέπει, μέχρι το 2020, να μειωθούν κατα 20% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτω απο το επίπεδο του 1990 και να παραχθεί ενέργεια σε ποσοστό 20% απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή την μείωση του 20% μπορούν να την κατορθώσουν οι ΑΠΕ απο μόνες τους ! Η συνέχιση της επέκτασης των ΑΠΕ μπορεί να  αποδώσει 3.500 τεραβατώρες, δηλαδή το 23,2 % της κατανάλωσης ενέργειας όλων των μελών κρατών της ΕυρωπαΙκής Ενωσης (ΕΕ). Ειδικότερα η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων με εργοστάσια παραγωγής ενέργειας απο ΑΠΕ θα σήμαινε εξοικονόμηση 797 εκατομ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Η αξιοποίηση όλων των μορφών ΑΠΕ θα είχε ως συνέπεια  μείωση 1.103 δις. τόνων αερίων ενώ ο στόχος του 20% της ΕΕ οδηγεί  στη μείωση κατά 1,07 δις. τόνους.
Με αφετηρία αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες προτείνουν σ’αυτούς που θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, στην Κανκούν του Μεξικού, να ανεβάσουν τους στόχους για μείωση των εκπομπών απο το 20% στο 30%. Για την επίτευξη βέβαια αυτών των φιλόδοξων στόχων απαιτούνται  1000 δις. ευρώ για την επέκταση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και η ανάλογη ενεργειακή πολιτική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Φράϊμπουργκ.  Αρχισαν οι γεωτρήσεις, που θα φτάσουν σε βάθος 4.000 μέτρων, στην περιοχή της Ανω Βαυαρίας, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο γεωθερμίας  της Γερμανίας. Πρόκειται να γίνουν δυό γεωτρήσεις απο τις οποίες αναμένεται να προωθηθεί στη επιφάνεια της γής νερό που θα έχει θερμοκρασία 130 βαθμών Κελσίου. Στη συνέχεια με μια διαδικασία ατμού το ζεστό νερό θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ηλεκτρική απόδοση του εργοστασίου υπολογίζεται σε 7-8 Μεγαβάτ, που σημαίνει οτι η ετήσια παραγωγή μπορεί να φτάσει τις 60 εκατομ. κιλοβατώρες. Η ενέργεια αυτή αρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 20.000 νοικοκυριών.
Οπως συμβαίνει και με τις θαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ανεξέλεγκτων παρενεργειών. Στην περιοχή της Βασιλείας διακόπηκε παρόμοιο εγχείρημα γεωθερμίας επειδή προκάλεσε ελαφρές σεισμικές δονήσεις ! Το ίδιο συνέβη και στο Λαντάου. Στην περιοχή της Ανω Βαυαρίας οι αρμόδιοι είναι αισιόδοξοι επειδή η περιοχή θεωρείται ήσυχη τεκτονική ζώνη. Οι σχετικές κρατικές επιδοτήσεις κάνουν τις προσπάθειες ιδιαίτερα προσοδοφόρες, ενώ  οι συζητήσεις για τις έννοιες της «διακινδύνευσης»  ή της «πρόληψης»... είναι γραμμένες με πολύ ψιλά γράμματα στη συνείδηση των ανυπόμονων επενδυτών..
Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υποχωρεί στις πιέσεις του Λόμπυ της γενετικής τεχνολογίας ! Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο οδηγίας των υπαλλήλων των Βρυξελλών προτείνεται η άρση της γενικής απαγόρευσης  της χρήσης γενετικά τροποποιημένων φυτών στις ζωοτροφές. Μελλοντικά θα επιτρέπεται  ένα ποσοστό 0,1 % κάποιων γενετικά τροποποιημένων φυτών.
Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας που ασκούν μεγάλη επιρροή στην ΕΕ σκοπεύουν να συζητήσουν τκ θέμα με τους άλλους εταίρους  προτού φτάσει το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για έλεγχο. Οπως είναι βέβαια γνωστό και εκεί η πλειοψηφία είναι συντηρητική-νεοφιλελέυθερη..
Ειναι γεγονός πάντως οτι τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν κάποιες προμήθειες  καλαμποκιού και σόγιας απο τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, επειδή περιείχαν ίχνη απο μη επιτρεπόμενα στην ΕΕ γενετικά τροποποιημένα φυτά. Ομως σήμερα όλα δείχνουν οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρει να περάσει την νέα απόφασή της στα κοινοβούλια των επι μέρους κρατών μελών. Οπότε μεταλλαγμένο καλαμπόκι θα δίνεται ως τροφή στα γουρούνια  χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η επικινδυνοτητά της για την υγεία των ανθρώπων ...
Οσοι στέκονται κριτικά απέναντι στα μεταλλαγμένα βλέπουν στα σχέδια της Ευρ. Επιτροπής μια συστηματική στατηγική που θα έχει ως συνέπεια τον βαθμιαίο εθισμό των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και την «εξοικειωσή» τους με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά. Τελικά, για το λόμπυ των μεταλλαγμένων, εφόσον όποιος δοκιμάζει τέτοιες τροφές δεν πέφτει αμέσως κάτω τότε το πρόβλημα δεν είναι και τόσο σοβαρό....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου