Τρίτη 19 Απριλίου 2011


Συνέντευξη της φιλοσόφου Agnes Heller.

Η διάσημη, ουγγρικής καταγωγής, φιλόσοφος  είναι  καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου διαδέχτηκε την Ηanna Arendt. To 2010 τιμήθηκε με το μετάλλιο Γκέτε για το συνολικό της έργο.
Η Χέλλερ είναι η πιο γνωστή κατήγορος του νέου ουγγρικού νόμου για τον τύπο και γιαυτό δέχεται συχνά δυσφημιστικές καταγγελίες και απειλητικές επιστολές. Οπως εξηγεί η ίδια δεν φοβάται. «Το άγχος δεν είναι στον χαρακτήρα μου».
Η Χέλλερ επιρρίπτει στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ούρμπαν άρνηση και καταπίεση. Ο Ούρμπαν επιθυμεί την συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του». ««Θέλει να είναι ο μοναδικός νομοθέτης και να περιορίσει την Αντιπολίτευση όλο και πιο πολύ.Τον αμφιλεγόμενο νόμο για τον Τύπο, που ισχύει απο την αρχή της χρονιάς στην Ουγγαρία, τον βλέπει ως μέσο ελέγχου. Στο νέο σχέδιο Συντάγματος επικρίνει η Χέλλερ το γεγονός οτι αναγνωρίζει μόνο χριστιανικές αξίες, ενώ οι δημοκρατικές και ρεμπουπλικανικές παραδόσεις δεν αναφέρονται πιά καθόλου. «Η ουγγρική ευθύνη για την απέλαση των εβραίων στη διάρκεια του ναζισμού δεν ανανγωρίζεται».
Σχετικά με τις πολιτικές προθέσεις του Ορμπαν πιστεύει « οτι πρόκειται για έναν δημαγωγό, έναν δεξιό εθνικιστή που υπηρετέι πραγματικά μόνο τα συμφέροντα των πλουσίων.
Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, την Τυνησία και την Αίγυπτο εκφράζει τον σκεπτικισμό της και προειδοποιεί για την σύγχυση σχετικά με τις εξεγέρσεις. «Δεν είναι όλες οι εξεγέρσεις επαναστάσεις κι ουτε όλες οι επαναστάσεις προοδευτικές. Οι εικόνες απο τον αραβικό κόσμο που μας προμηθεύει η τηλεόραση είναι «λογοκριμένες» και κατα μια έννοια  σχηματοποιημένες.  «Ο,τι βλέπω στην τηλεόραση δεν αποτελεί για εμένα απόδειξη» .
Η Χέλλερ γεννημένη το 1929 σε μια εβραϊική οικογένεια και κατάφερε να αποφύγει την εκτόπιση στη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος. Υπήρξε μαθήτρια του Λούκατς  και διάδοχος της Χάννα Αρεντ  στην έδρα της φιλοσοφίας στη Νέα Υόρκη.
Σήμερα δέχεται προσωπικές επιθέσεις για την κριτική της στον ουγγρικό νόμο για τον Τύπο. «Δέχομαι ΣΜΣ  απο ανθρώπους που δεν γνωρίζω, που μου λένε πράγματα που δεν μπορώ να αναφέρω».
Στο ερώτημα αν έχει άγχος, η 81- χρονη, λέει ότι πηγαίνει τρείς φορές την εβδομάδα για κολύμπι και μια φορά τη βδομάδα για ορειβασία. «Δεν φοβάμαι ποτέ. Δεν ταιρίαζει στον χαρακτήρα μου να έχω άγχος» Σε μια μεγαλύτερη συνέντευξή της μιλάει για την έννοια της ελευθερίας, για τα θεμελιώδη δικαιώματα, για τον Μάρξ και τη ζωή της και εξηγεί γιατί εκτιμά περισσότερο την Αμερική απο την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου